Zakelijk daten met een virtuele handshake

Het afstappen op iemand in de kroeg of bij een informeel event gaat ons vaak vrij gemakkelijk af. In tegenstelling tot het benaderen van een mogelijke zakelijke connectie tijdens een congres of formeel evenement, wat een behoorlijke drempel blijkt te zijn. Hoe kom je deze bezoeker als organisator dan tegemoet bij het netwerken en het maken van zakelijke connecties? Dat lees je hier.

Een offline connectie maken

Wanneer we teruggaan naar de basis is netwerken niets meer dan het opbouwen van relaties met mensen en het investeren van tijd en energie daarin. Dit kan simpelweg tijdens een gesprek met familie of vrienden tijdens een borrel, maar ook bij collega’s, mensen die je in de schoolbanken hebt leren kennen of op een zakelijk event.

Dit offline netwerken vergt in sommige situaties behoorlijk wat lef. Op iemand afstappen is voor veel mensen een behoorlijke drempel. Al helemaal wanneer het gaat om het netwerken op formele gelegenheden zoals bij grote zakelijke evenementen, business lounges op het vliegveld of in Van der Valk restaurants.

Online netwerken met social media
Met de komst van sociale media heeft netwerken een heel andere dimensie gekregen. 25- tot 45-jarigen maken veel gebruik van een professioneel sociaal netwerk: ruim 41% is bijvoorbeeld vinden op LinkedIn. Omdat blijkt dat je uit een LinkedIn pagina iemands persoonlijkheid goed kunt inschatten, wordt nog eens extra duidelijk hoe belangrijk dit professionele netwerk is. Naast het gebruik van social media als netwerktool zijn ook apps enorm populair.

A business match in just one handshake
Het moge duidelijk zijn: het maken van online en offline connecties vergt nogal wat zelfvertrouwen. Op zakelijke events zijn er tegenwoordig gelukkig ook speciale apps, zoals HandShake, waarbij de bezoeker een handje geholpen wordt. Het idee van de app ontstond in een hotellobby, waar de oprichter wachtte op zijn zakelijke afspraak. Hij was benieuwd wie er om hem heen zaten en wat ze zakelijk voor elkaar zouden kunnen betekenen. Het afstappen op iemand was ook voor hem niet vanzelfsprekend, waardoor HandShake ontstond.

Met deze ontmoetingsapp komen gebruikers door middel van hun locatie (via gps) en hun gekoppelde LinkedIn profiel met elkaar in contact. Ze kunnen met de app elkaars achtergrond zien, of ze relevant zijn voor hun netwerk en met elkaar in contact komen. Het fijne van de app is dat de gebruiker na het evenement alsnog contact kan zoeken met de mensen die ook aanwezig waren.

De app biedt organisatoren een extra communicatiekanaal voor informatie over het evenement en het programma. Daarnaast heb je als organisator realtime inzicht in het aantal gebruikers en matches. De gebruiker kan met de app heel eenvoudig en snel zakelijke contacten opdoen met deze virtuele ‘handshake’.

TryHandShake