Waarom netwerken belangrijk is

Waarom netwerken belangrijk is

Netwerken, vrijwel iedereen weet dat netwerken belangrijk is. Maar waarom is het eigenlijk belangrijk? Netwerken is simpelweg het opbouwen van relaties met mensen en het investeren van tijd en energie daarin.

 

Jouw netwerk kan je veel opleveren, kansen voor een nieuwe baan, een nieuw project, een leuk zakelijk uitstapje of een mooie vriendschap. Ook als je een baan hebt waar je het naar je zin hebt is het nog steeds verstandig om tijd te investeren in je netwerk. Waarom? Wij vertellen je er meer over!

 

Jouw netwerk creëert kansen

Een goed netwerk zorgt voor kansen. Veel kansen worden eerst met eigen netwerk gedeeld, voordat ze überhaupt online komen te staan. Mensen binnen een bedrijf zijn vaak al op de hoogte van een functie die vrijkomt, voordat de vacature online verschijnt. Als jij een geschikt iemand kent die op zoek is naar een baan, sein je deze toch zeker even in. Een groot netwerk vergroot je kansen. Wanneer je mensen in jouw netwerk helpt, zullen ze ook graag wat voor je terug doen!

 

Leer van anderen

Je netwerk is ontzettend handig. Niet alleen in de zoektocht naar een nieuwe baan, maar ook om advies aan te vragen en om van te leren. Iedereen heeft sterkten en zwaktes. Het kan leuk en leerzaam zijn om met iemand te sparren die juist sterk is in een van jouw zwakkere punten. Daarnaast kun je jouw netwerk inschakelen om advies in te winnen over zaken waar jij minder verstand van hebt. Vergeet natuurlijk niet om ook te kijken of jij iets voor iemand anders kan betekenen. Zo blijft de boel in balans.

 

Vertrouwen kweken

Wanneer een bekende positief is over een product, een dienst of een persoon is hecht je hier waarde aan. Wanneer je een aanbeveling krijgt van een goede bekende ben je waarschijnlijk sneller geneigd om hier naar te luisteren, dan wanneer je een reclamespotje ziet op tv. Dit werkt voor jou net zo. Als veel mensen positief over jou zijn zorgt dit voor vertrouwen, waardoor mensen sneller met je in zee durven te gaan. Wanneer je ergens solliciteert en binnen het bedrijf is al bekend dat jij zo prettig bent om mee te werken, heb je zeker een streepje voor!

 

Goed voor je social skills

Netwerken is natuurlijk goed voor je sociale vaardigheden. Je leert om met verschillende typen mensen een prettig gesprek te voeren. Dit geeft je meer kennis én inzicht in hoe je verschillende mensen het beste kan benaderen.

 

Daarnaast zijn wij mensen zijn ook gewoon sociale wezens. Een gezellig gesprek kan je dag opvrolijken en ook nog eens zorgen voor een mooie kans in de toekomst!

 

Moeilijk om op iemand af te stappen?

Het kan best spannend zijn om op iemand af te stappen. Gelukkig begint ook netwerken steeds gemakkelijker te worden. Door LinkedIn werd het al een stuk gemakkelijker om online te netwerken. Maar wist je dat er apps zijn die je nog verder kunnen helpen om nieuwe connecties te maken? Apps zoals Handshake geven je de mogelijkheid om online te kijken wie er in de buurt zijn en interesse hebben om met jou te netwerken. Zo kun je overal gericht op zoek naar nieuwe zakelijke connecties: op een event, in de trein, het vliegveld, een koffietentje of gewoon vanuit huis!

TryHandShake